Zo’n acht jaar geleden werd ik benaderd door gitarist / zanger Rogier Trampe uit Akkrum, die met mij een nieuwe bluesband wilde beginnen. Op dat moment was ik echter net in de bestaande bluesband Ubrabaya gestapt. Bovendien besloten we met De Kast weer wat meer te gaan optreden.

Begin 2014 ontving ik per mail opnieuw een verzoek van Rogier. Ditmaal kwam Rogier hiermee op een beter moment voor mij. Ubrabaya stopte in 2012 noodgedwongen vanwege gezondheidsproblemen van de, voor mij gezichtsbepalende, zanger Jan Dijkstra. Bovendien was De Kast een projectmatig opererende band geworden. Het hield in dat ik tussendoor genoeg tijd zou hebben voor mijn oude liefde: de blues!

Onder de werktitel ‘Bier & Blues’ repeteerden we aftastend vanaf februari 2014 in de Key studio’s van Rogier Trampe in Akkrum. Persoonlijk klikte het eigenlijk vanaf het eerste moment. Via ons whatsapp groepje brainstormden we maandenlang over een bandnaam. Uiteindelijk bleek ‘Tuff Luck’ ons allen het meest aan te spreken. Muzikaal was het aftasten welke richting we met Tuff Luck op wilden.

Blues lijkt een muziekstijl van veel van hetzelfde, maar is toch op veel mogelijkheden uitvoerbaar.  Je hebt blanke en zwarte blues. keiharde of authentieke blues. Blues met een vleugje country of soul en poppy blues. We waren het er snel over eens dat we niet alleen maar blues wilden spelen volgens het geijkte, zogenaamde 1 – 4 – 5  patroon.

We hielden alle vier van de blues van met name Robert Cray, Keb’Mo’ en Eric Clapton. Deze artiesten staan er om bekend dat ze net even wat meer doen met de blues. Binnen het bluesidioom geven ze er hun eigen draai aan. De richting was gevonden…